Inainte de a deveni avocat de succes in litigii penale, Liviu Belulescu a fost om al legii.

 

 • A absolvit Liceul Militar Tudor Vladimirescu Craiova intre anii 1980 - 1984;
 • In perioada 1984 - 1987 a urmat cursurile Scolii Militare de Ofiteri Sibiu,   pentru ca, intre 1987 si 1991, sa lucreze ca ofiter la Politia de Frontiera   Drobeta - Turnu Severin in structuri de cercetare;
 • Intre 1991- 1997 a activat ca ofiter in cadrul Jandarmeriei Craiova.
 • S-a dedicat avocaturii, dupa ce a absolvit cursurile Facultatii de Drept   "Nicolae Titulescu” din Craiova (1997).
 
     Pot afirma ca inca de la inceputul carierei de avocat am luat hotararea sa lucrez in acest domeniu,drept penal si sa incerc sa ma specializez in aceasta ramura a dreptului pentru ca eu consider ca nu poti fi foarte bun in toate domeniile dreptului.
     Specializarea intr-un singur domeniu este cea mai utila pentru mine si clientii mei.
     Activitatea  de avocat specializat in litigii penale  este marcata de mai multe coordonate pe care un avocat trebuie sa invete sa le gestioneze.
 
     Relatia client - avocat trebuie sa se bazeze pe respectarea legii si incredere reciproca, iar in cea cu institutiile statului trebuie sa predomine "buna-credinta, bunul-renume, seriozitatea si punctualitatea”.
     Avand in vedere ca in joc este un lucru atat de pretios, cum este libertatea, este foarte important sa existe incredere reciproca, sinceritate reciproca, implicare maxima din partea avocatului, dar si din partea clientului atunci cand isi spune povestea.
 

   Modificarile aduse legislatiei in domeniul Drept Penal, incepute din anul 2014 si pana in  prezent, cu moficarle ulterioare au crescut rolul avocatului si l-au facut pe acesta un “actor” si mai important in infaptuirea actului de justitie.
    Pe anumite paliere prevazute de lege s-a dat posibilitatea avocatului sa negocieze cu organele statului in vederea usurarii situatiei clientului, totul ducand la scurtarea duratei anchetelor si proceselor. 
Asa cum am vazut,  se va tine cont daca clientul isi aduce aportul la lamurirea anumitor aspecte din cursul anchetei si judecatii, detaliile  putand fi folosite in scopul infaptuirii actului de justitie si a obtinerii unei situatii cat mai favorabile pentru client.
    De asemenea, o modificare importanta a legislatiei penale dupa anul 2014 este aceea a obligativitatii organelor judiciare de a infaptui ancheta cat mai transparent, in sensul in care toate audierile de parti sau martori vor fi efectuate cu participarea obligatorie a avocatilor, vor fi inregistrate pe suport audio si video. 
 

    Un alt aspect important este introducerea in noua legislatie a principiului oportunitatii care va ajuta la scurtarea duratei anchetei si proceselor, si nu in ultimul rand a costurilor.  Si, in acest caz, se pot da doua exemple "didactice”.  

In primul exemplu, o persoana a savarsit infractiunea de furt, iar valoarea prejudiciului este una relativ mica. In acest caz,  organele judiciare au posibilitatea ca, tinand cont de aceasta valoare mica, achitarea prejudiciului, persoana inculpatului, sa finalizeze procesul in faza de urmarire penala, fara sa se mai parcurga procedurile care implica costuri material si umane, in distonanta cu interesul public real.
Principalele calitati care ajuta un avocat sa fie unul dintre cei mai buni in domeniul lui, sunt urmatoarele: profesionalismul, care ajuta un avocet sa fie printer cei mai buni din domeniul lui, seriozitate, buna - credinta in apararea pe care o face, bunul renume- in apararea intereselor legitime ale clientului, in conformitate cu prevederile legale.
   Cat despre cei care vor sa intre in profesia de avocat, va sfatuiesc s ava pregatiti profesional , sa fiti seriosi . Sfatul meu este sa incercati cu timpul sa va specializati macar pe o anumita ramura de drept, pentru ca nu poti  face de toate si, in final, sa nu faci nimic bine.